Europe Code Week (6-21 octombrie 2018)

Săptămâna UE a programării este o inițiativă de bază care își propune să aducă programarea și competențele digitale la îndemâna tuturor într-un mod distractiv și antrenant.

Învățarea programării ne ajută să înțelegem lumea care se schimbă rapid în jurul nostru, să ne extindem înțelegerea cu privire la modul în care funcționează tehnologia și să dezvoltăm competențe și abilități pentru a explora noi idei și pentru a inova.

La Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, se vor desfășura mai multe evenimente:

Start Coding The Matrix

Descriere

Elevii din clasele a IX-a și a X-a vor folosi diverse medii on-line care facilitează înțelegerea unor concepte din programare.
Activități:

  1. Decodifică mesajul!
  2. Programarea prin joc
  3. Se vor utiliza tutoriale code.org și LightBot, iar elevii de a Xa vor fi inițiați în Python folosind codecombat.com.
  4. Prima mea aplicație

Folosind code.org/educate/applab și App Inventor elevii vor începe să creeze aplicații simple care pot rula pe telefon.
Pornind de la jocuri simple și prin utilizarea unor blocuri elevii pot vedea imediat efectul instrucțiunilor scrise de ei. Erorile se vor corecta mult mai ușor, iar elevii vor fi conduși prin intermediul jocului spre concepte de algoritmică, depanare de erori și descompunerea unei probleme.
Participanții la eveniment au vârste cuprinse între 14 și 16 ani, iar peste 60% provin din mediul rural. Mai mult de 50% sunt fete și evenimentul va încuraja implicarea fetelor în activități STEM. Elevii din clasa aIXa nu au cunoștințe de programare.
Elevii vor lucra sub îndrumarea profesorilor și a unor voluntari din clasa aXIIa.
Toate activitățile se vor desfășura în cadrul orelor de TIC și informatică.

 

 

 

Meet Arduino Robots

Descriere

Evenimentul se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, specializarea matematică-informatică și vine în întâmpinarea intereselor celor care doresc să afle mai multe despre robotică.
Activități:

  • Introducere în IoT
  • Proiecte simple Arduino: aprinderea unui led, semafor, măsurarea temperaturii. Elevii vor scrie codul și vor conecta leduri, rezistori, senzori și vor citi datele primite.
  • Construiesc primul meu robot!

Elevii vor utiliza kituri Arduino pentru a realiza roboți care urmăresc linia, care evită obstacole etc.
Învățarea prin descoperire, colaborarea și creativitatea vor fi stimulate prin activitățile în care elevii vor fi implicați. Realizarea de aplicații simple cu rezultat imediat va crește dorința elevilor de a crea aplicații mai complexe. Activitățile interdisciplinare propuse pot fi un punct de pornire pentru un cerc de robotică care va avea întâlniri bilunare.
Participanții la eveniment au vârste cuprinse între 16 și 18 ani, iar peste 70% provin din mediul rural.
Activitățile vor fi coordonate de prof. Melniciuc Maria și ing. Crainiciuc Sorin.
Toate activitățile se vor desfășura în cadrul orelor de informatică.

 

 


Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week. În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.